הנער שהצליח לסיים את לימודיו בגטו.

האם אתם מכירים את שלום בסרמן מלודז'?


לקראת פתיחת שנת הלימודים, הנה סיפור על מסמך מרתק שהגיע לידינו וחושף את החיים בגטו לודז' בתקופת השואה.
המסמך הוא תעודה רשמית של היודנראט משנת 1943, שניתנה לנער שלום בסרמן, אז בן 16, עבור סיום לימודיו בבית ספר לחייטים שפעל בגטו. תעודת החייט אפשרה כנראה לנער לעבוד בגטו במפעל תפירה, בו היו תנאים טובים יחסית לשאר המפעלים שהעסיקו עובדי כפייה יהודים בגטו.


ראש היודנראט בגטו לודז', חיים רומקובסקי, הורה בשנת 1941 לסגור את כל בתי הספר, ומאז פעלו בגטו רק מסגרות לא פורמליות בהן למדו הילדים קריאה, כתיבה, עברית, יהדות וציונות. המסגרת היחידה שאושרה היתה הכשרות מקצועיות, שמטרתן היתה להפוך את הנערים היהודים לעובדים יעילים במפעלי הכפייה הגרמנים.


המסמך הגיע אלינו לאחר שתושבים בלודז' מצאו אותו בעליית גג של מבנה שהיה בתחום הגטו, בו נמצאו גם עשרות ספרי קודש, ספרי לימוד ומסמכים שונים. שליחינו, שהגיעו למקום בעקבות המידע, הבינו על פי הממצאים שעליית הגג שימשה ככיתת לימוד עבור ילדים ונערים בגטו. רובם המוחלט נרצחו על ידי הגרמנים ועוזריהם בגטו ובמחנות ההשמדה.


מדובר בגילוי שחושף עוד זווית בחיי היהודים בגטו, שניסו בכל כוחם לשמור על שגרת חיים נורמטיבית בצל הזוועות. הזכות של כל ילד לרכוש ידע והשכלה בסיסית לא היתה מובנת מאליה בגטו, והנער היהודי בן ה-16 – שבגילו היה צריך להיות בעיצומם של הלימודים לקראת מבחני הבגרויות – היה בר מזל שזכה להוציא תעודה מקצועית שאפשרה לו עבודה במפעל תפירה.


האם אתם מכירים את שלום בסרמן, או מישהו ממשפחתו? ספרו לנו, כדי שנוכל לסגור מעגל בסיפור המרגש והקשה הזה.


לכתבה על התעודה שנמצאה : http://www.yediot.co.il/articles/0,7340,L-5576831,00.html

המרכז הבינלאומי "שם עולם" – מחברים את דור העתיד לשואה. 


ילדים יהודים בלודז', מתוך ארכיון שם עולם.

 

 

 

 

 

מומלץ לצפייה ברזולוציה 1024/768

בנייה ועיצוב אתר: לאה כהן נכדה למשפחת גיל מרחוב פיוטרקובסקה 31 בלודז'